Cinc anys de la PCCD
Aviat farà cinc anys que es va anunciar la Paremiologia catalana comparada digital, la PCCD. Ho vaig escriure aquí, poc després de fer-se públic, bastants mesos després que la pàgina ja fos accessible des d'un prototip públic però no enllaçat enlloc. N'havíem començat a parlar seriosament amb el Víctor el 13 de juliol de 2018, després del llançament del DSFF en línia, i també arran d'una trobada de Viquidites el juny del 2017. La feina del Víctor, evidentment, començava molts anys abans, dècades abans.
No entraré a valorar aquesta feina perquè no soc la persona adequada per fer-ho, i perquè ho faran altres. Però he de dir que el creixement de la base de dades ha superat totes les meves expectatives —expectatives que, a més, com que coneixia el Víctor, ja eren inicialment altes—. La veritat és que el creixement del nombre d'entrades ha sigut lineal i sense interrupció. I és ara, potser per celebrar aquest aniversari, que s'hi comença a incorporar el DCVB, l'Alcover-Moll.
El codi de la pàgina, publicat amb la llicència lliure AGPL, també ha viscut una evolució, encara que no es noti gaire i que la base sigui la mateixa. És una web clàssica LAMP, amb el focus en la simplicitat i el rendiment. La primera versió consistia en un sol fitxer index.php, incorporava jQuery i Bootstrap, i corria en una base de dades MySQL. Ara es fa servir CSS i JS simple, i la base de dades és MariaDB. El codi de la pàgina continua sent majoritàriament PHP tradicional i HTML, amb només una mica de CSS i JavaScript. Bash i JavaScript (i també PHP) es fan servir pels scripts i els tests. El web s'executa en Alpine Linux, a un servidor de Softcatalà, allotjat a la Universitat de Lleida. És accessible sense JavaScript, és compatible amb dispositius vells o limitats com l'Amazon Kindle, és usable totalment amb el teclat, i les pàgines s'han optimitzat per carregar-se ràpidament.
Com a programador del lloc web, trobo oportú donar el meu agraïment als projectes, biblioteques i eines que ajuden a fer possible el desenvolupament de la PCCD:
(Evidentment, no són totes, n'hi ha més.)